sandra vic
  • forside
  • Prosjekter
    • Kroppen min
  • portrett
  • Om meg


​en blogg.

skrevet av sandra victoria s. holst

​​▼

Venn med verden #2: Bruk det du har

27/5/2019

0 Comments

 

Tilgi deg selv. Det du har kjøpt og gjort kan ikke reverseres, men hva du gjør fra og med nå bestemmer du. Det første innlegget i denne serien om hvordan ha en miljøvennlig livsstil handler om å gjøre seg bevisst på eget forbruk. Derfra vil jeg fortsette ved å undersøke hva vi kan gjøre videre for å handle på en miljøvennlig måte.
Begynn i det små og gjør endringer over tid. Alle trenger ikke å gjøre alt med en gang. Det viktigste er at vi gjør en innsats og har miljøet i tankene når vi tar valg i hverdagen. Kunnskapen kommer etterhvert som vi utforsker alternativene. Her er noen tips til hvor man kan starte!


​Bruk det du har
Den beste måten å handle smart kan ofte være å ikke handle i det hele tatt. Før vi kjøper en vare kan vi spørre oss selv hvorfor. Trenger jeg denne tingen? Har jeg noe allerede som kan dekke det samme behovet? Hvor mye kommer denne tingen til å bli brukt? Er det mulig å heller låne av noen eller kjøpe brukt?

Det er blitt et stort fokus på å kutte ned på bruken av plast verden over. Dette er fantastisk og noe vi alle burde ha i bakhodet når vi tar valg i hverdagen. Jeg vil anbefale å unngå plast så mye som mulig. Men dette betyr ikke at vi må kvitte oss med alt vi eier av plast for miljøets skyld. 
Det som er best for miljøet er at vi bruker det vi allerede har, helt til det ikke kan brukes lenger. Her er noen eksempler på produkter flere av oss allerede har og hva vi kan erstatte dem med (når det trengs).
Picture

Matoppbevaring

Plastboksene vi har i skapet er fortsatt nyttige. Selv om plast i seg selv ikke er miljøvennlig er det bedre for miljøet at vi beholder dem enn å erstatte dem. Når de i fremtiden blir for slitte til å brukes kan de erstattes med mer bærekraftige alternativer. Undersøk hvor du kan finne matbokser og andre oppbevaringsmuligheter som er laget av for eksempel glass, metall eller plantebaserte materialer. 

Noe jeg har funnet nyttig er å velge produkter som kommer i glasskrukker istedenfor plastdunker (syltetøyglass o.l.), for så å bruke glassene til å oppbevare mat og annet i senere. Dette er perfekt for middagsrester eller for å holde det ryddigere i kjøleskapet. Jeg har også malt noen glass og bruker dem til å oppbevare ting på skrivebordet. Glassene som ikke brukes gjenvinnes og blir nye glass. Denne tankegangen kan selvsagt overføres til andre ting enn syltetøyglass. Lush er et eksempel på produsenter som er gode på gjenbrukbare og resirkulerbare innpakninger. 
Picture

Bæreposer

Ta med en bag, sekk eller veske på butikken. Flere og flere land forbyr plastposer, og det med god grunn. Selv om det tar mer energi å produsere et handlenett i bomull enn en plastpose vil fortsatt plastposen potensielt kunne leve for alltid. Å bruke noe én gang for så å kvitte seg med det er ikke et godt alternativ. De fleste av oss har sekker, vesker og bager som like fint kan brukes til varer som til weekendtur. Er det få varer går det an å bære det hjem uten pose/bag i det hele tatt. Noen ting får også plass i lomma. Apropos lommer! Med et par handlenett brettet sammen i en lomme på en jakke, veske eller sekk du vanligvis har med deg er du alltid klar for en handletur.

Plastposene som allerede ligger hjemme kan brukes til å samle opp plastavfallet vi fortsatt ikke har sluppet helt unna (husk å kildesortere og ta ansvar for plasten din) eller brukes på neste handletur. Trenger du å kjøpe noe å bære varer i? Se etter økologiske, resirkulerte eller brukte vesker. Kanskje du har en gammel gardin som kan bli sydd om?
Picture

Klær

myeJeg er nok ikke den eneste som synes det kan være vanskelig å stå imot fristelsen av å kjøpe nye klær. Det er mye fint der ute og mye av det er også ganske billig. Men i og med at klesindustrien står for 8-10 prosent av verdens karbonutslipp og er nest størst på vannforbruk (FNs Miljøorganisasjon), er klesforbruket vårt et effektivt tema å fokusere på for å leve mer miljøvennlig. Moteindustrien produserer mer klær enn noen gang og vokser seg større ved å selge klær vi ofte bytter ut etter kort tid. 

Etter noen runder med gjennomgang av klærne i klesskapet mitt har jeg blitt sjokkert av hovedsakelig to grunner. Det første er hvor mye klær jeg har og hvor lite av det jeg bruker. Det andre er hva som står på merkelappen. Store deler av garderoben min er laget av plast(!). Det vil si polyester, nylon, akryl, spandex, polyamid og mye annet som starter med poly. Å innse at mye jeg eier er laget av olje var frustrerende. Nå er jeg glad for at jeg vet, for nå kan jeg gjøre noe med det.

Hva kan vi gjøre med plastklærne vi allerede har? De sprer rundt seg med mikroplast, noe vi selvfølgelig ikke vil. Denne artikkelen sier det er best å kaste det i restavfallet for at det skal brennes på en forsvarlig måte. Eventuelt kjøpe en "Guppyfriend" vaskepose for å fange opp mikroplasten som slites av i vask. 

Klærne som ikke er laget av plast fortjener god behandling. Klær av god kvalitet lever lenge og er verdt å investere i. For å kle seg miljøvennlig må vi slutte å se på klærne som bruk og kast. Fokuserer vi på å bruke og ta vare på de klærne vi har fremfor å kjøpe nye sparer vi verden for mye skade. Når vi skal kjøpe nye tilskudd til garderoben kan vi kjøpe brukt eller finne merker som produserer på mest mulig etisk og miljøvennlig måte.

​Dette kommer jeg til å skrive mer om senere. 
Picture
Bilde tatt på tur til Reykjavik. Der er det kaldt. Det håper jeg det fortsetter å være.
Jeg håper dette kan være en inspirasjon for flere til å gjøre endringer i forbruket sitt. Om vi gjør små endringer vil det gjøre store forskjeller. Vi som forbrukere har mye makt og kan sende signaler om hva vi slags produksjon ønsker å ha i samfunnet vårt og ikke. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    skribentør

    Sandra Victoria S. Holst
    Skriver om prosjekter jeg driver med, saker som engasjerer meg og
    ​tanker jeg tenker på.

    //
    This is a blog in Norwegian where I share stuff I do and think about.

    Arkiv

    June 2019
    May 2019

    Kategorier

    All
    Fotoprosjekter
    Miljø
    Venn Med Verden

    RSS Feed

@sandravic
Holst Kunst og Kommunikasjon
Org.nr.: 920 749 135
E-post: post@sandravic.com
© Sandra Victoria S. Holst 2022
​Powered by Weebly
Photos used under Creative Commons from Jeffrey, bandita
  • forside
  • Prosjekter
    • Kroppen min
  • portrett
  • Om meg